Szépségápolás

A bőrtípus kiválasztása

Bőrtípusunk genetikailag meghatározott, a bőr állapotát pedig az életkor, az életstílus és a bőrápolási termékek határozzák meg.

Ha nincs bőrproblémánk, akkor a natúr kozmetikumok kiválasztása is egyszerűbb feladat. Akik bőrproblémáktól mentes, normál bőrtípussal rendelkeznek és fiatalok, csupán a fényvédelemre kell odafigyelniük, valamint arra, hogy a kiválasztott krém hidratálja bőrüket.

Ha problémásabb a bőrünk, például zsírosodásra, faggyútermelésre vagy allergiára, kiszáradásra hajlamos, vagy ekcémás, rosaceás tüneteink vannak, akkor egyáltalán nem mindegy, mit kenünk az arcunkra.

Reggel vizsgáld meg alaposan arcbőrödet a tükörben, mielőtt bármit használnál, mivel a pihenés után egyértelműen látszik, ha fénylik a bőröd, zsíros, vagy esetleg hámlik, érzed, ha száraz és húzódik és a pattanások is gyakrabban megjelennek.

Ha több tünet is jellemző rád, nézd meg, melyik dominál jobban, melyik az, amelyik a legnagyobb bőrfelületen jellemző.

Az 5 bőrtípus és jellemzőik:

SZÁRAZ BŐR

A száraz bőr dehidratált, viszket, fénytelen, rugalmatlan, kipirosodik.

A száraz bőr kevesebb faggyút termel, mint a normál bőr. Emiatt nem találhatóak meg azok a lipidek, amelyek segítenének megőrizni a nedvességet, és amelyek védőburkolatot képezhetnének a külső negatív hatásokkal szemben. A szép hidratált, telt bőrsejtek összezsugorodnak, töppedtek lesznek, és így finom vonalak és ráncok keletkeznek a bőr felszínén.
Szerencsére legtöbbször a száraz bőr a környezeti tényezők eredményeként alakul ki (időjárás hatásai, fűtési szezonban, napsugárzás hatására, vitaminhiány alakult ki) és teljes egészében vagy részben kezelhető, gyakran csak átmeneti – például ha csak télen fordul elő. 

NORMÁL BŐR

A normál bőr megfelelően hidratált, puha és bársonyos a tapintása, rugalmas, üde, nem érzékeny. Szerencséd van, ha ilyen a bőrtípusod!

A normál bőrtípus esetén a faggyú és a nedvesség egyensúlyban van, és a bőr se nem túl zsíros, se nem túl száraz. A T-zóna (a homlok, az áll és az orr) lehet egy kissé zsírosabb, de általában a pattanások, mitesszerek ritkán jelentkeznek, akkor is csak az orron vagy a homlokon.

A normál bőr igényli a legkevesebb törődést, DE ha nem ápolod előbb-utóbb elveszíted és a bőr túlságosan zsírossá vagy éppen túl szárazzá válik. Fontos a hidratálás, tisztítást, a napvédelem.  Fenn kell tartani a megfelelő hidratáltsági és lipidszintet – ez az egyensúly őrzi meg hosszú távon bőröd szépségét.

ZSÍROS BŐR

A zsíros bőr zsírosan fénylő, vastagabb, fakó és sápadt, gyulladt, mitesszeres, pattanásos, a bőrtónus egyenetlen. A zsíros bőr oka elsősorban a hormonális állapotban keresendő, de nagy szerepe van a genetikának és a rosszul megválasztott kozmetikumoknak, vagy étrendnek is. Ha olyan kozmetikai szereket használunk, melyek túlságosan kiszárítják a bőrt még több faggyút kezd termelni, hogy visszaállítsa az egyensúlyt.

A zsíros bőrnek ugyanúgy szüksége van ápolásra, hidratálásra, mint a többi bőrtípusnak!  A bőrön lévő faggyúréteg ugyan nem engedi kiszáradni a bőrt és bizonyos védelmet is nyújt, ám nem pótolja a bőr víztartalmát.  A könnyű, vizes alapú, nem mitesszerképző krémeket, zseléket érdemes inkább előnyben részesíteni.

KOMBINÁLT BŐR

A kombinát bőr eltérő bőrtípusok kombinációja: például a T-zónában (homlok, áll, orr) zsíros, az orcákon normál vagy száraz.

Speciális készítményekre, odafigyelésre van szükség az ápolásához. A két külön bőrtípus más ápolást igényel: a szárazabb területeknek megnyugtató hidratálásra és a lipidtartalom helyreállítására van szüksége, míg a zsírosabb részeken a hidratálás mellett a túlzott faggyútermelés, a kifényesedés, a pattanások elleni küzdelem a legfontosabb. A készítményeket úgy kell összeválogatni, hogy azok mindkét területnek megfelelő ápolást nyújtsanak.

ÉRZÉKENY BŐR

Az érzékeny bőr viszket, feszül, kipirosodik, pikkelyes, ekcémás, kiütéses lesz, könnyen ráncosodik. A nagyon érzékeny, könnyen irritálható bőr külső behatásokra bizsergéssel és égő érzés megjelenésével reagál. 

Hidratálása különösen fontos, mert a bőr maga nem képes elégséges mennyiségű természetes hidratáló faktor és lipid szintézisére, védekező mechanizmusai romlanak, gyengülnek, könnyebben átjutnak rajta a kórokozók, és gyorsabban is öregszik a bőr. Ha gyakori, hogy a bőrön piros foltok jelennek meg, a folt állandósul, akkor rosacea a tünet neve. Ez nem gyógyítható, ám kezelhető megfelelő natúr kozmetikumokkal. 

Fontos, hogy arcbőrünket megfelelően hidratáljuk, és védjük a kipirosodást provokáló UV-sugarakkal szemben.

Remélem találtál hasznos információkat írásomban. További kérdésedet küld el az elérhetőségek bármelyikén és segítek a választásban. A webáruházban használd a bőrtípus szűrőket, hogy a számodra megfelelő termékeket könnyebben ki tudd választani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 4 =